Community Circulair Beton
Samen werken aan een duurzame toekomst – een digitaal ecosysteem
Een van de grootste drempels om circulair beton op te schalen is dat er nog geen werkend “ecosysteem” bestaat. Partijen vinden elkaar niet of weten niet dat voor hun uitdagingen reeds oplossingen bestaan. Ook kennis en ervaring wordt onvoldoende gedeeld of geraakt niet bij de juiste personen.
De online Community zorgt ervoor dat je de mogelijkheid krijgt om mensen te ontmoeten die voor jou iets kunnen betekenen. Zo kunnen “beginners” het gesprek aan gaan met “ervaren spelers” of “start-ups” in contact gebracht worden met “grote afnemers“.
Kennisdeling vindt plaats via de online sessies van de Community Circulair Beton, waar deelnemers de kans krijgen om met experts en elkaar in gesprek te gaan. Dit biedt een platform voor het uitwisselen van inzichten, ervaringen en oplossingen rondom circulair beton.
Opkomende infosessies
Sessie 1: Opdrachtgevers aan het woord - Taxonomy en milieukosten als driver voor circulaire beton toepassingen
Een bouwproject gerealiseerd krijgen binnen het voorziene budget en volgens de afgesproken timing is voor heel wat opdrachtgevers al een uitdaging op zich. Waarom nog een extra uitdaging erbij nemen en traditionele betonoplossingen inruilen voor meer duurzame en circulaire varianten?
In Nederland was het MKI een driver voor Rijkswaterstaat om circulair beton te gaan voorschrijven, terwijl Colruyt Group in België de EU-Taxonomie als push ziet voor de toepassing van circulair beton in hun nieuwe winkels. Wat is voor jouw organisatie de belangrijkste motivatie om circulair beton toe te passen?
Sessie 2: Low-impact beton - verre toekomstmuziek of een kwestie van durf?
Het Betonakkoord stelt ambitieuze doelen voor de Vlaamse betonindustrie, waaronder een CO2-uitstoot van 0 kg CO2-eq per m³ beton tegen 2050 en hergebruik van sloopbeton vanaf 2030. Tijdens de online sessie zal Lukas Arnout (ResourceFull) de beschikbare low-impact betonmengsels bespreken die bijdragen aan CO2-reductie en de EU-Taxonomy. Johan Baeten (Fedbeton) legt uit welke quick wins de sector nu al kan realiseren voor CO2-reductie en hoe collectieve dataverzameling kan helpen om beter in te spelen op toekomstige wetgeving.
Sessie 3: Producenten aan het woord - circulair beton verkrijgbaar in elke centrale tegen 2030?
Welke korte en lange termijn ambities hebben betonproducenten met het oog op het aanbieden van low-impact en/of circulair beton? Wouter Vermin (Bioterra) komt toelichten wat zijn driver is voor het aanbieden van circulair beton en wat zijn ambities voor de toekomst zijn. Willy Goossens (GBV) bespreekt hoe we circulair beton kunnen opschalen. Wat staat producenten in de weg staat om ambitieuzer te zijn in het beton dat ze aanbieden? Zal circulair beton in elke centrale verkrijgbaar zijn tegen 2030? En hoe staat Vlaanderen ervoor t.o.v. de buurlanden?